måndag 18 februari 2013

Lärandeteoriers kopplingar till läroplanen

Behaviorism

"Skolan har uppgiften att till eleverna överföra värden, förmedla kunskaper och förbereda dem för att arbeta och verka i samhället."Vi tycker att denna formulering inte lämnar plats för egen reflektion hos eleven, vi tolkar den som att eleven ska formas till att passa in och tjäna samhället.

Kognitivism
Själva företeelsen att sätta betyg på elever tycker vi är kognitivistiskt. Man bestämmer olika kunskapsnivåer som elever ska ha uppnått i olika stadier.
"Läraren ska utgå från att eleven kan och vill ta ett personligt ansvar för sitt lärande." Kognitivismen säger att barn (elever) lär sig genom att upptäcka själva, att de är små vetenskapsmän.

Sociokulturell teori
Läroplanen är väldigt influerad av den sociokulturella teoribildningen, vi tycker att det var lätt att hitta spår både i värdegrunden och i de övergripande målen. 
"Skolans arbetsformer utvecklas så att ett aktivt elevinflytande gynnas." I den sociokulturella lärandeteorin ska eleven ha ett aktivt inflytande över sina läranderum och lärandesituationer. Citatet är ur avsnittet rektorns ansvar, och här är det rektorns ansvar att se till att detta sker.

Fenomenologi
"Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och se till att de förs fram." Enligt fenomenologin har vi alla olika livsvärldar. Alla har olika erfarenheter, och som lärare måste man vara beredd att anpassa sig efter dessa. Det finns ingen mall som går att använda på alla elever.
"Läraren ska låta eleverna pröva olika arbetssätt och arbetsformer." Fenomenologin tar upp att multimodalitet är viktigt, och det är i princip vad detta citat betyder.

Vi har tagit några citat ur kursplanen för Ensemble 1 på gymnasiet:
"Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: ...grundläggande musikalisk gestaltning och kommunikation vid framträdande inför publik och i samarbete med andra."  Vid en första anblick hittar vi spår från den sociokulturella teorin, att det handlar mycket om lärande och samarbete tillsammans med andra, men ser man hela citatet och är lite långsökt kan man hitta spår av behaviorismen.kfdagjhidsfjö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar